Alla vet att fotbollsspelare tjänar svindlande belopp och att de mest välbetalda fotbollsproffsen är mångmiljonärer. Vad som inte är lika mycket på tapeten är hur mycket hockeyspelarna tjänar. Är de ens miljonärer? Ishockey är inte en lika stor sport och egentligen är det mest i Nordamerika och i Europa som den drar mycket publik och mycket intresse från media och sponsorer. Där finns också de stora ishockeyligorna: NHL, KHL och SHL. Alla hockeyfans har säkert hört talas om dessa ligor och det är en lämplig uppdelning för en genomgång av spelarnas inkomst.

SHL
Svenska Hockeyligan eller Swedish Hockey League ligger många varmt om hjärtat. Tidigare kallades den Elitserien och är Sveriges högsta division för herrar. Tittar man på uppgifterna om deklarerad inkomst ligger majoriteten av spelarna en årslön någonstans mellan 500 000 kr och 2 000 000 kr. Endast ett fåtal spelare ligger över och då handlar det ofta om att ett utlandsproffs lockats hem med ett fint löneerbjudande.

KHL
I KHL finns det mer pengar och ryska storstjärnor har haft årslöner kring 20-50 miljoner kronor. En del svenska hockeyspelare i KHL ska enligt uppgift tjänar runt 5-10 miljoner kronor. Vad som komplicerar saken är att det också kan finnas stora bonusar inskrivna i kontrakten och att skatten är låg. Hur som helst tjänar de betydligt bättre än i SHL, vilket lockat många svenska och finska spelare att pröva lyckan i KHL istället för i den inhemska ligan.

NHL
NHL är fortfarande i topp när det gäller höga löner. De högst betalda spelarna har årslöner över 100 miljoner kronor och den bäst betalda svensken är målvakten Henrik Lundqvist som i skrivande stund har en årslön på runt 74 miljoner kronor, vilket åtminstone placerar honom i topp 20.

Summering
En snabb genomgång visar att man absolut kan bli miljonär som hockeyspelare. Att ta sig till välbetalda ligor som KHL eller NHL kräver dock både talang och hårt arbete.